Telefon
Çalışma Saatleri
Hafta İçi: 08:30 - 18:00
English
ÇEDFEM MÜHENDİSLİK
» » Tekstil Ãœrünlerinde DETOX

Tekstil Ürünlerinde DETOX

Yapılan araştırmalar, geniş bir yelpazedeki farklı tekstil ürünlerinin içerdiği bir dizi zehirli kimyasalın varlığını ortaya koymuştur. Bu maddeler, ürünün üretiminde kullanılan malzemeler yoluyla kasten veya bu maddelerin üretim sırasında kullanımlarından doğan istenmeyen artıklar olarak karşımıza çıkar. Sonuç olarak, zararlı maddeler ürünlerin yaşam döngüsünün herhangi bir evresinde dışa salınabilir. Bu atıkların gideceği ilk yer muhtemelen su yolları olacağından, korunması gereken ilk alanlar buralardır. Bu atıklar yerel üretim tesislerinde ortaya çıkabileceği gibi, kimyasal madde içeren ürünlerin satın alınmasından sonra yıkama suyuyla da su sistemlerine karışabilir. Hazır giyim çılgınlığının sebep olduğu imal edilen ve satılan ürün sayısındaki artış, zehirli, kalıcı ve biyobirikimli kimyasalların yarattığı kirlilik sorununu ortaya koymaktadır.

Zararlı kimyasal maddelerin doğaya salınımına ve üretiminde kullanımına son verilmesi amacıyla, tekstil endüstrisinde söz sahibi büyük firmalar 2020 yılına kadar hedeflenen Tehlikeli Atıkların Sıfır Deşarjı (ZDHC) taahhüdü altına imza atmaya başladılar. Bu kapsamda 2020'den itibaren ev tekstil ürünleri de dahil olmak üzere, giysi ve ayakkabı ürünlerinin tüm kullanım ömrü ve üretim süreçleri boyunca daha güvenli kimyasal maddeler kullanılmasını sağlamak için 11 kimyasal madde grubu kullanımı engellenecek. Taahhüt Veren Markalar arasında, Adidas, Benetton, Burberry, C&A, Canepa, Coop, Esprit, G-Star Raw, H&M, Levis, Lidl, Li-Ning, M&S, Mango, Nike, Primark, Puma, REWE Group, Tchibo, Uniqlo, Valentino, Victoria’s Secret, Zara.vb. firmalar bulunmakta.

Yukarıda belirtilen kuruluşlara ürün veren veya ürün veren kuruluşlara tedarikçi olan tüm firmalar bu durumdan etkilenecek ve denetleneceklerdir.
Uyulmaması durumunda iş kaybı demek olan bu durum için hazırlıklı olmak gerekiyor.
6-11-2017, 13:20 / Haberler

Yorum Ekleyiniz


ZDHC TIG Eğitimi Tamamlandı

20 May 2023 ,admin
Türkiye' de ilk defa düzenlenen ZDHC TIG...

ZDHC Kimyasal Yönetimi

30 Kas 2021 ,admin
ZDHC vakfı, tedarik zinciri boyunca ZDHC...

ZDHC Hava Emisyonları

10 Mar 2021 ,admin
ZDHC tarafından ocak 2021 de yayınlanan,...

Çedfem, hizmet verdiği

08 Åžub 2021 ,admin
AB tarafından yayınlanan Greedeal  (Avrupa...

Avrupa Yeşil Mutabakatı ile

04 Åžub 2021 ,admin
Avrupa Birliği tarafından yayınlanan Avrupa...
up